CSINÁLD MAGAD | DIY KARÁCSONYI AJÁNDÉKÖTLETEK

Nem tudom, Ti, hogy vagytok vele, de én nagyon szeretek kézzel készített ajándékot adni és kapni is. Az utóbbi években igyekeztem a boltban vásárolt meglepetések mellé egy kis saját készítésűt is csempészni, mert így sokkal személyesebbnek éreztem az ajándékozást, és ahogy észrevettem, a szeretteim is nagyon értékelték ezeket a kis kedvességeket. A mai posztban azoknak szeretnék segíteni néhány ötlettel, akik hozzám hasonlóan kézzel készített ajándékkal készülnek az ünnepekre. Remélem mindannyian találtok majd köztük egy-két tetszetős darabot. 




Ha kézzel készített ajándékról van szó, a legtöbbünknek talán egyből a gyertyák jutnak az eszébe. Nem véletlenül, hiszen amellett, hogy könnyű elkészíteni, szinte alig kell hozzá néhány dolog. Egy kevés maradék gyertya, egy szép tálka, vagy egy díszes pohár és egy kanóc segítségével már kész is az egyedi ajándék. Ha szeretnénk felturbózni, adhatunk a folyékony viaszhoz illóolajat, vagy egyéb díszítő elemet - például néhány kávészemet - amikkel még érdekesebbé tehetjük az ajándékunkat.

A fázósabbaknak a klasszikus sapka, sál, kesztyű mellett szuper ajándék lehet így télen a kézmelegítő párna is. A boltokban pár száz forintért már lehet kapni egészen aranyos darabokat, de a saját kezűleg készítettek számomra sokkal értékesebbek. Első nekifutásra talán bonyolultnak tűnik, de ne ijedjetek meg, rém egyszerű az elkészítése. Egy kis szütyőt kell csak varrnunk, amit aztán megtöltünk rizzsel. 20 perc mikróban melegítés után pedig már mehet is a zsebbe. Ha esetleg elakadnátok, itt találtok egy egész jó kis videót a készítés folyamatáról.

Az otthon készített szószoknál, lekvároknál, dzsemeknél nincs is jobb a világon, és szépen felcímkézve, egy kis masnival átkötve szerintem ajándéknak sem utolsók. Tavaly például Húgom házi paradicsomleve mindent vitt a rokonság körében, úgyhogy idén én is szeretnék valami hasonlóval előrukkolni.




Biztosan Ti is találkoztatok már több helyen cuki kis csokis kanalakkal, amiket egyszerűen csak tejben fel kell kavarni, és kész is a fincsi forró ital. A jó hír az, hogy ezeket könnyedén el tudjuk készíteni mi magunk is. Akár úgy, hogy egy szilikonos jégkockatartóba öntjük a csokoládét, és fa pálcikát (a gyógyszertárban egész olcsón beszerezhető) szúrunk bele, majd miután megszilárdult a csoki, egyszerűen kifordítjuk a formából. De akár úgy is, hogy egy hagyományos kanalat olvadt csokoládéba mártunk, és azt díszítjük különböző gyöngyökkel, ehető csillámporral, vagy bármi egyébbel. A Dr. Oetkernek rengeteg sütemény díszítője van, ha hasonlóban gondolkodtok, náluk érdemes lehet szétnéznetek. 

Ugyan melyik lány ne szeretné a szép ékszertartókat? Én ezekkel valahogy mindig úgy vagyok, hogy sosem elég belőlük, és ha meglátok egy szépet, azt azonnal szeretném hazavinni. A fenti képen lévő, ásványokkal díszített darabokkal szerintem bárkit könnyen el lehet kápráztatni. Akár egy kis doboz tetejére ragasztva, akár nyaklánctartóként, különleges darabja lehet bármelyik otthonnak. 




Az őszi bakancslistám egyik tétele volt, hogy idén ősszel összeállítom a barátommal közös - fényképekből, belépőkből, különböző emlékekből álló - könyvünket. Sajnos még belekezdeni sem volt időm, pedig már szinte minden megvan hozzá. Az album, a fényképek, színes papírok és szalagok a díszítéshez. Már csak egy kis idő kellene, hogy mindez összeálljon. Egy pár oldalas kis emlékkönyvet viszont akár egy délután alatt is el lehet készíteni, és a szülőknek, nagyszülőknek tökéletes karácsonyi ajándék válhat belőle. 

A bögre és a reggelizőtál, mint karácsonyi ajándék, első körben talán picit unalmasnak tűnik, na de nem egy kézzel díszített darab. Merthogy annak szerintem senki nem tudna ellenállni. Nagyjából mindkettőt ugyan olyan könnyen, és sokféleképpen lehet díszíteni, akár speciális filccel, vagy szalvétatechnikával, esetleg transzfer technikával, úgyhogy ha szerettek kreatívkodni, érdemes lehet számításba venni ezt a lehetőséget is. Persze csak akkor, ha az ajándékozott fél is legalább annyira rajong ezekért a dolgokért, mint Ti. 

Egy újabb mód ékszertartó díszítésre, ha egy egyszerű fehér tányérkát lefújunk vagy lefestünk arany festékkel. Ez a színpárosítás nagyon elegáns és kifinomult, és egy ilyen letisztult darab a legtöbb lakásba beilleszthető, úgyhogy szerintem nem lőhetünk mellé vele.




Nagyon jópofa ajándék lehet egy általunk díszített póló vagy - ha környezettudatos az ajándékozottunk - egy ökotáska is. Szerencsére ma már a textil díszítésére is rengeteg technika létezik, amikkel rendkívül egyedivé és különlegessé tudjuk tenni az ajándékunkat. Festhetünk rá textilfestékkel, hőre puffadó festékkel, de vasalhatunk rá matricát, vagy akár díszíthetjük hímzett mintával is.

A fürdőbomba szerintem tipikusan egy olyan dolog, amit mindenki nagyon szeret, és aminek mindenki nagyon tud örülni, nem hiába lehet az üzletek polcain évről-évre egyre többet találni belőlük. A különlegesebb darabokért viszont 1-2 ezer forintot is simán elkérnek, holott otthon is viszonylag könnyedén kivitelezhetőek. Illóolajokkal, szárított (gyógy)növényekkel mi is egészen egyedi fürdőbombákat tudunk alkotni. Az elkészítés folyamatáról és fortélyairól Hajnalka készített egy szuper videót, ezt mindenképpen ajánlom, hogy nézzétek meg, mielőtt nekiláttok, mert sok hasznos tanácsot leshettek el tőle. Arra pedig mindenképpen figyeljetek, hogy lehetőleg csak annak ajándékozzatok belőle, akinek van fürdőkádja, különben csalódás lesz a vége.

Ha már boszorkánykonyhává varázsoljuk az otthonunkat, akár egy komplett spa csomagot is ajándékozhatunk szeretteinknek. A Pinterest és a Youtube tele van jobbnál-jobb házi kence receptekkel, amik csak arra várnak, hogy kipróbáljuk őket. Készíthetünk testradírt, arcmaszkot, fürdősót, fürdőteát, vagy amit éppen megkívánunk. 




Ha szeretnénk valakiben megidézni a gyermekkor édes emlékeit, ajándékozzunk neki hógömböt. Ezek a kis üvegbe zárt csodák amellett, hogy gyönyörű díszei az otthonunknak, varázslatos hangulatot árasztanak magukból. Az elkészítésük sem túl bonyolult, vízálló ragasztóval egy befőttes üveg kupakjára kell ragasztanunk a kiválasztott figurákat, majd az üveget megtölteni víz és némi glicerin (ettől fog szépen hullani a csillám a gömbben) keverékével. Ezután jöhet a csillámpor, majd miután óvatosan a vízbe került a figura, tekerjük rá jó szorosan a kupakot az üveg szájára, és már készen is vagyunk. Ha valamelyik lépés nem volt egyértelmű, itt találtok egy szuper kis videót az elkészítéséről.

Ismeritek a water marble technikát? Ezt a díszítési módot nem csak a körmeinken alkalmazhatjuk, hanem akár klassz kis mécsestartókat is díszíthetünk ilyen technikával. Hozzávalók tekintetében csak néhány színes körömlakkra, egy tálka vízre és némi befestendő felületre lesz szükségünk. Az elkészítése sem bonyolult, ebben a videóban alig két perc alatt meg is tudjátok nézni, hogyan készül. 

Az ajándékozott kedvenc zeneszámaiból, vagy filmjeiből készített válogatás szerintem rendkívül kedves és figyelmes ajándék. Főleg, ha az illető kevésbé jártas az ncore világában. Egy szép csomagolással pedig még egyedibbé tehetjük az ajándékunkat.




Ha kis költség áll a rendelkezésünkre, mégis szeretnénk valami hasznos és kedves ajándékot adni szeretteinknek, jó ötlet lehet például egy kuponfüzet, amit aztán kedvünk szerint tölthetünk meg élmény-jegyekkel. Az anyukák például biztosan örülnének egy-egy házimunkára beváltható szelvénynek, de a kedvesünket is meglephetjük például egy extra masszázsra, vagy ágyban szervírozott reggelire felhasználható jeggyel.

Mostanában nagyon divatosak lettek ezek a gömbbe rejtett fényfüzérek, amiket az üzletekben egészen borsos áron kínálnak. Már ahhoz képest, hogy otthon szinte fillérekből kihozható, és nemcsak hangulatvilágításként, hanem akár karácsonyfadíszként is szuper ajándék válhat belőlük. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan tudjátok elkészíteni, itt találtok róla egy szuper videót. 

Ha nem túl jó a kézügyességünk, de mégis szeretnénk valami személyes ajándékkal meglepni a szeretteinket, egy közös fényképekből készített naptárral biztosan nem lőhetünk mellé. Az előhívott képek mellé csak ki kell nyomtatnunk egy egyszerű naptár sablont, amire aztán a képeket fel tudjuk ragasztani, és már készen is vagyunk. Ha nem szeretnénk a nyomtatással vesződni, hobbi boltokban - és az utóbbi években már a Lidl-ben is - lehet kapni előre elkészített, spirálozott naptárat, amibe szintén már csak be kell ragasztanunk a képeket. 



Ti szoktatok kézzel készített ajándékot adni? Idén terveztek meglepni valakit ilyennel?  Melyik a kedvencetek a fenti ötletek közül?



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése