10 MINIMALISTA TIPP A GLAMOUR NAPOKRA

Az előző bejegyzésben megosztottam Veletek azokat a kedvenceimet, amikre szerintem érdemes felhasználni a Glamour napi kuponokat. Ma pedig jöjjön 10 tipp ahhoz, hogy mit érdemes szem előtt tartani, ha minimalista módon szeretnétek letudni a kuponos napokat.


minimalista tippek Glamour napokhoz


#1. Kezdj egy alapos leltárral

Lerágott csont, tudom, de mégis ez az alapja mindennek, és mégis ezt hagyják ki a legtöbben. Pedig akkor lehet a legtöbb felesleges dolgot megvenni, ha nem vagyunk tisztában a készletünkkel. Legyen az ruházat, kozmetikum vagy háztartási termék. A kuponos napok előtt mindenképpen szánj egy napot arra, hogy átnézed, mi az, ami már megvan. Biztos vagyok benne, hogy Te is rá fogsz találni jó néhány elfeledett kincsre, megmentve így a pénztárcádat egy súlyosabb összeg elköltésétől. Utána pedig...

#2. Írd össze, hogy mikre van szükséged

A listaírás is egy alapvető dolog, és sokan meg is teszik, viszont ezekre a listákra általában minden felkerül, ami csak "szembejön" velük. Ez inkább amolyan kívánságlista szokott lenni, mintsem bevásárlólista. Pedig a kettő között nagy a különbség. Tudod, hogy miket szoktál használni nap, mint nap, ha az előző pontot betartottad, akkor azt is tudod, hogy ezekből mi az ami megvan, így pedig már nagyon egyszerű lesz összerakni egy olyan listát, amire azok a beszerzendő dolgok kerülnek, amiket valóban használni is fogsz.

#3. Indokold meg, hogy miért van szükséged az adott dologra

Például mert elfogyott, elszakadt, használhatatlanná vált az előző. Légy magadhoz szigorú, és próbáld meg a listádon szereplő összes tételt ilyen szemmel nézni. Mondjuk az, hogy azért veszel meg egy új futócipőt a másik 3 pár mellé, mert ebben majd nagyobb kedved lesz elmenni futni, nem elég jó válasz. Ha viszont azért kell venned, mert az előző már teljesen szétment, akkor teljesen oké, mehet a listára. De amúgy is...


minimalista tippek Glamour napokra

#4. Ruhaneműt ilyenkor nem érdemes venni

Már csak azért sem, mert kb. 1 hónap múlva minden üzletben megkezdődnek a leárazások, és mindent jóval olcsóbban fogsz tudni megvenni, mint most a 20%-os kuponokkal. Persze elképzelhető, hogy addigra már nem lesz a méretedben, de ha csak nincs valami nagyon erős indokod a vásárlásra, akkor bőven felesleges lesz megvenni még 70%-kal olcsóbban is azt az adott ruhaneműt.

#5. Találd ki, hogy hol fogod tartani

Sokszor esünk abba a hibába, főleg lakásdekorációs tárgynál, hogy meglátunk valami szépet, és megvesszük, aztán otthon kiderül, hogy amúgy nincs is hová tenni, meg nem is passzol a meglévő enteriőrbe. Vagy éppen tavaly már vettél egy hasonlót, de az is a szekrény mélyén várja a felújítást, hogy aztán majd elfoglalhassa azt a helyet, amit a fejedben kigondoltál neki. Nekem ez az egyik idei nagy "fogadalmam", hogy nem vásárolok semmit sem a leendő otthonunkba. Hiszen egyrészt nem tudom, hogy milyen lesz a lakásunk, másrészt pedig akkor már lehet, hogy nem is fog tetszeni az adott dolog.

#6. Csak annyi pénzt vigyél magaddal, amennyi szükséges

Ez egy elég drasztikus mód, viszont garantáltan működik. Főleg akkor, ha tudod, hogy egyébként be fog csúszni egy-két "must have" dolog. Számold ki előre, hogy nagyjából mennyit kell majd fizetned az egyes boltokban, és max. 5-10%-kal vigyél több pénzt magaddal. Így az esélyét sem hagyod meg annak, hogy elcsábulj valami szép, de amúgy felesleges dologra.

#7. Ne vásárolj tartalékba

Sokan esnek abba a hibába ilyenkor, hogy több hónapra feltankolnak tusfürdőből, tisztítószerekből, és hasonló háztartási vagy higiéniai termékből. Pedig szerintem ez is teljesen felesleges, hiszen egyrészt addig is foglalja a helyet a rengeteg dolog, másrészt pedig amúgy is szinte minden hónapban ki lehet fogni legalább ilyen jó akciókat, csak nyitott szemmel kell járni. Persze az megint más dolog, ha valaki mondjuk félévente 1x jut el egy nagyobb városba, ahol be tudja szerezni a szükséges dolgokat, de valljuk be, a legtöbben nap mint nap vásárolunk ezekben a boltokban.


minimalista tippek Glamour napokhoz

#8. Menj tömegközlekedéssel

Tudom, hogy sokkal kényelmesebb autóval menni, főleg, ha távolabbra megy az ember, viszont az üzemanyag költséggel és 2-3 óra parkolással akár oda is lehet az egész összeg, amit szerettünk volna megspórolni, és ami miatt belevágtunk az egész Glamour napozásba.


#9. Ebédelj otthon

A több órán át tartó vásárlásban bizony el lehet fáradni, ilyenkor pedig annyira jól esik elcsábulni egy hamburgerre, egy üdítőre, egy kis süteményre, meg egy jó nagy adag kávéra. Ilyenkor tedd fel magadnak a kérdést: Valóban megéri kifizetni ezekért akár 2-3 ezer Ft-ot? Nem lehetne okosabban elkölteni ezt a pénzt? Régebben nálunk is be volt időzítve egy ebéd a vásárlás közben de aztán rájöttünk, hogy teljesen felesleges ilyenért pénzt kiadni, ha amúgy is tele otthon a hűtő.

#10. A mennyiség helyett inkább a minőséget válaszd

A különböző sminkes szortimentfrissítéseknél szoktam látni, hogy sokan mennyi mindent képesek "összevásárolni" csak azért, mert olcsó. Ilyenkor könnyű abba a csapdába esni, hogy jajj, de hát csak 299 Ft-ba került, ennyit igazán megérdemlek, és amúgy is, ennyiért baromira megéri. Tudom, mert én magam is így vásároltam korábban. Aztán rájöttem, hogy ebből a sok "apróságból" a végén olyan zavarba ejtő összegek kerekednek, amiből már egy igazán jó minőségű darabot is választhattam volna. Amit hosszú éveken át tudtam volna használni, és most nem valamelyik doboz alján kallódna 30 másik társával együtt. Rájöttem, hogy ez a gondolkodás hosszú távon rengeteg helyet, pénzt, és rendrakástól megmentett időt spórol nekem, így ma már kétszer is meggondolom, hogy vásároljak-e valamit 20%-kal olcsóbban.

Ha szívesen olvasnátok még erről a témáról, akkor szeretettel ajánlok figyelmetekbe egy korábbi bejegyzést, amiben a 10-es pontról, azaz a Buy less, choose well elvről írtam. 



Ti hogyan vágtok neki a kuponos hétvégének? Mit terveztek vásárolni?



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése